Redenen om de fiets te kiezen

Feitjes, cijfers en regelingen die u als werkgever óf werknemer moeten overtuigen om vaker de fiets te kiezen en dit daarnaast ook mogelijk maken. Wij hebben er een hele hoop van en delen deze graag met u. En als dat niet overtuigend genoeg is, bekijk dan de verhalen van onze fietsambassadeurs.

Wist u dat?

Er in het klimaatakkoord 75 miljoen gereserveerd is voor het bouwen en verbeteren van die fietsenstallingen? Dat komt bovenop de 100 miljoen voor fietsinfrastructuur van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de cofinanciering van zo’n 245 miljoen door provincies en gemeenten. Daarvoor worden naast fietsstallingen bij stations, ook snelfietspaden aangelegd en verbeterd. Dat maakt dat meer fietsforensen sneller en soepeler naar hun werk kunnen, zowel met de e-bike als de gewone fiets.

… Maar liefst 25% van de autoforensen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel? Zo zegt 10% over te stappen als hun werkgever korting geeft op de aanschaf van een e-bike.

… Er op 37.000 km aan fietspaden in Nederland worden jaarlijks 3,8 miljard fietskilometers afgelegd wordt voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Maar groei is mogelijk, want nog steeds gaat ongeveer de helft van de mensen die minder dan 7,5 km van het werk wonen met de auto.

Feiten voor werkgevers én werknemers

Fietsen vaak meer mogelijk en populairder dan u denkt

Feit! Op een gewone fiets, fietsen medewerkers gemiddeld 4,5 kilometer. Dat is 9 kilometer heen en terug. Mensen met een e-bike leggen gemiddeld langere afstanden naar hun werk af, namelijk 7,6 kilometer. Gemiddeld 15,2 kilometer heen en terug. Dat betekent dat er ook in uw organisatie nog mensen zullen zijn die de auto kiezen waar ze ook met de e-bike zouden kunnen gaan. (Bron: Mobiliteit in stedelijk Nederland’, KiM, juni 2019).

Van 8,6 miljoen medewerkers komt gemiddeld 30% met de fiets naar het werk. De fiets is het meest populair in de non-profitsector en ook in een sterk stedelijke omgeving kiezen mensen tot nu toe sneller voor de fiets dan daarbuiten. Hoe is die verhouding in uw organisatie? (Bron: Pilot fietsmonitoring NVP, Kantar, juni 2019.)

Aantrekkelijke fiscale regelgeving werkt

Als werkgever kunt u een grote bijdrage leveren om het reisgedrag van uw medewerkers te verduurzamen. Onderzoek toont aan dat het aanbod van fietsregelingen daarbij een belangrijke rol speelt. Medewerkers die gebruik maken van een fietskilometervergoeding fietsen significant meer dan medewerkers zonder een fietsvergoeding. Hoe hoger de vergoeding die medewerkers krijgen, hoe meer de fiets gebruikt wordt voor woon-werkritten. (Bron: Financiële prikkels om fietsen naar het werk te stimuleren, MuConsult 2019).

Fietsers zijn gezonder

Van mensen die voornamelijk fietsen naar hun werk, haalt 80% de aanbevolen beweegrichtlijn voor een goede gezondheid. Ter vergelijking: van de mensen die een reispatroon hebben waarbij bijna alleen maar de auto wordt gebruikt, haalt slechts 7% de beweegnorm. Dit kan een extra stimulans zijn voor uw medewerkers om op de fiets naar het werk te blijven of gaan komen! (Bron: ‘De relatie tussen gezondheid en het gebruik van actieve vervoerwijzen’, Kennisinstituut voor mobiliteit, 2019).

Doe mee!

Bewust een fietsreiskostenvergoeding aanbieden in plaats van een algemene reiskostenvergoeding zorgt er al voor dat meer werknemers gaan fietsen, ook het aanbieden van een Fietsplan draagt bij aan de overtuiging om wat meer te gaan fietsen. 

Bent u benieuwd hoe uw bedrijf ervoor staat óf kunt u wat hulp gebruiken bij het overtuigen van uw medewerkers? Doe dan de fietsscan of download de toolkit.